måndag 27 juli 2009

Bovete

Bovete har många fördelar. Det är proteinrikt, har lågt GI, är glutenfritt och har geléaktiga/sammanbindande egenskaper. I ett försök att dra ner på konsumtionen av vitt ris (och ris i allmänhet) har jag börjat använda mer bovete.

Våfflor på bovetemjöl fick en mycket "grov" smak som tog ett tag att vänja sig vid. Över lag tycker jag att bovetemjöl är svårare att lyckas med än helt bovete.

Bästa sättet att få ett oklibbigt/ogrötigt bovete, som blir lite likt korngryn i konsistensen, är att skölja det med kokande vatten och sedan blötlägga bovetet tillsammans med lite salt i ca 8 timmar (eller kvällen innan) man tänker tillaga det. Jag brukar ta ungefär dubbelt så mkt vatten som bovete, och häller sedan på mer vatten om det behövs när jag ska koka det.

Om man dessutom lägger i lite torkad frukt (hackade aprikoser/äpplen/päron) och en kanelstång i blötläggningsvatnet, och tar lite mer vatten, kan man koka en trevlig gröt på morgonen.

Inga kommentarer: