fredag 3 juli 2009

Gideå Get

Det är inte lätt att ta sig till Gideå Get, som ligger ute i den lilla byn Djuptjärn ungefär 6 mil från Örnsköldsvik. Men gör man det så möts man av ett välfyllt kylskåp ute på verandan, och en burk där man kan lägga pengar om inte gårdsfolket är hemma.

Gideå Get är ett KRAV-mejeri som har hållit på i över 30 år. Vi köpte mese, en olagrad, pressad hårdost, och Lina, en pressad, extra-lagrad, doftande hårdost. Alla deras produkter är gjorda av getmjölk.

Getmesen är smakrik, och inte lika söt som en del andra mesar(?) jag har ätit. Mycket god, men det går inte att äta för mycket av den på samma gång. 8/10.

Den icke-namngivna färska, pressade osten smakar inte så mycket alls, men då det står vitmögelkultur på ingredienslistan så misstänker jag att den vinner på att lagras. Oavsett vad så är ju mild getost en klassiker på tunnbröd tillsammans med mese. 5/10.

Lina är en kraftfull upplevelse i både färg och smak med grått och rött mögel vars intensiva doft nästan gör en lite hög. Ändå är smaken förvånansvärt mjuk om man låter bli mögelskalet. En mycket intressant ost, som inte liknar något jag har smakat innan. 9/10.

Inga kommentarer: