söndag 5 juli 2009

Hel makrill i apelsinsky

Hel makrill är billigt, gott och nyttigt, men kräver en del fantasi att tillaga. Här är ett experiment som blev mycket lyckat.

Hel makrill i apelsinsky
2 hela makrillar
2 ekologiska apelsiner
3 msk kallpressad rapsolja
1 mindre purjolök
4 vitlöksklyftor
1½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 dl färsk oregano
2 tomater.

Potatis
Gröna ärtor

Att ta ur/rensa en fisk är inte svårt, och väl värt att lära sig om man inte redan kan det. Skölj makrillen. Skär av huvudet och gälarna på fisken och rensa buken väl.

Riv skalen från apelsinerna och pressa ut juicen. Blanda juice, olja, salt och svartpeppar i en påse och lägg i makrillarna. Låt marinera i 30 minuter.

Hacka under tiden vitlöken, och fräs den brun i lite rapsolja. Skiva purjolöken och lägg i efter någon minut. Sätt ugnen på 175 grader.

Skiva tomaterna och lägg de flesta skivorna i botten på en ugnsfast form som är lagom för makrillarna. Lägg på 2/3 av purjo-vitlöksblandningen och lite färsk oregano.

Ta upp fiskarna ur marinaden men spara marinaden. Fyll buken med en blandning av apelsinskalet och resten av oreganon och purjo-vitlöksblandningen. Lägg de fyllda fiskarna i formen. Häll på marinaden och dekorera med resten av tomatskivorna och lite färsk oregano. Täck hela formen med folie och sätt in den i ugnen i 25-30 minuter eller tills fisken är färdig.

Servera med spadet, pressad potatis och ärtor.

Inga kommentarer: