tisdag 7 oktober 2008

Rimmad citronkyckling i lergryta

En smarrig och smakrik kyckling alá Jamie Oliver. Den kräver bara lite tid.

1 L vatten
1 dl salt
2 kg ekologisk kyckling

1 citron (KRAV)
Ett par kvistar rosmarin
Ett par kvistar timjan
En kruka bladpersilja
1 pkt bacon (gärna KRAV)
2 1/3 hela vitlökar
Svartpeppar

1 lergryta

Dag 1:

Lös upp saltet i vattnet till en saltlag i en gryta som är stor nog att rymma kycklingen. Lägg i kycklingen, lägg en tyngd på så att hela kycklingen ligger i vattnet, och låt kycklingen rimmas i ca 10 timmar i kylskåpet. Det ger kycklingen en mild och fin sälta rakt igenom, och gör den saftigare.

Dag 2:

Blötlägg lergrytan. Häll av saltvattnet från kycklingen och låt den rinna av lite. Riv citronskalet men behåll även resten av citronen, hacka örtkryddor och 2/3 av bacon-skivorna i små bitar. Hacka tre vitlöksklyftor grovt. Blanda citronskal, vitlök, det meta av örtkryddorna och baconet. Stoppa blandningen under skinnet ovanför kycklingbröstet (så långt ner som möjligt). Detta gör bröstet saftigare och smakrikare.

Dela citronen i två delar. Linda delarna var för sig med kvarvarande baconskivor. Stick några hål i skalet med en gaffel, sätt i några örtkvistar i hålen och putta in de båda citronhalvorna som fyllning inuti kycklingen (se till så att inälvorna är borttagna först).

Skölj de kvarvarande två vitlökarna och lägg dem i lergrytan. Lägg sedan på den fyllda kycklingen. Peppra ordentligt med svartpeppar, lägg på locket till lergrytan och sätt in i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt gosa sig i ca 1½ timme.

Servera t.ex. till klyftpotatis eller råris. Gör en sås av den goda skyn, eller servera skyn som den är. Glöm inte att skala och äta de goda bakade vitlökarna (som blir ganska milda).

Inga kommentarer: