lördag 18 oktober 2008

Salt, sött - och smör

Salt, sött och fett. -Som en get- tror inte på bantningskurer som tvingar en att avstå från allt livets goda. Däremot kan man se till att när man väl äter SSF så kan man se till att få så mycket vitaminer och mineraler på samma gång som möjligt. Idag fylldes skafferiet på med...

Råsirap av sockerbetor = istället för raffinerat industrisocker, i de fall då maten/bakverken ska hettas upp (inköpt på Gryningens Hälsobod).
Ekologisk icke-upphettad honung = istället för socker, då maten inte ska hettas upp. Upphettning förstör mycket av det som är bra för honungen, så då blir det ganska menlöst att använda honung (lokala Coop-butiken)
Oraffinerat ekologiskt havssalt = istället för raffinerat bergssalt. Mer mineraler och vitaminer kvar (Gryningens Hälsobod).
Råjasminris = istället för vanligt jasminris. -Som en get- försöker att inte äta så mycket ris, eftersom det kräver så långa transporter, men till vissa asiatiska rätter finns det inget annat som passar (Gryningens Hälsobod).

Sedan ägnades en stund åt att kontemplera det här med smör. Smörsmak, närmare bestämt. Druvan lanserade nyligen en reklamkampanj för sina nya rapsoljor; två kallpressade med olika karaktär, och sedan en "Varmpressad Rapsolja med smörsmak". Den hoppfulla skulle kunna tror att det handlar om en särskild sorts raps med naturlig smörsmak. Nej, på ingredienslistan står det "rapsolja, smörarom". Smörarom är ett syntetiskt ämne som i vissa undersökningar har ökat risken för lungproblem om det inandas. Bloggen Matklok har skrivit ett bra och argt inlägg i frågan. Själv kan -Som en get- bara uppmuntra till att köpa produkter som Järna smör från Järna Mejeri, där man inte behöver tveka om vad som är äkta. Det kanske inte smakar lika mycket "smör", men om smaklökarna bara får tillräcklig övning i att upptäcka nyanserna i mat och dryck - istället för att drunkna i syntetiska aromämnen - så kommer helt nya matupplevelser att komma fram. Eller använda en fin, smakrik rapsolja istället, och skippa smörsmaken.

Själv tänker -Som en get- testa det franska getsmöret på Cajsa Warg om behovet av smör skulle dyka upp.

4 kommentarer:

Pia sa...

Hej!

Såg just att du länkat till Matklok. Det tycker jag är roligt. Och din blogg handlar om mat just precis på det sättet som jag gillar. För jag är ingen vän av en massa dieter och märkliga förhållningssätt till mat. Mat ska vara naturlig och god! Jag tror alldeles bestämt att vi länge åt bra mat i Sverige. Sen lät vi oss luras av livsmedelsproducenter och andra och så hamnade vi där vi är idag. Men om vi är tillräckligt många ambassadörer för den goda naturliga maten så blir det nog raskt ändring :o)

Jag länkar hit och hoppas på fler smaskiga recept och många blogginlägg framöver.

/Pia

TeBloggaren sa...

Hej, Pimli. Kul att du tittar in. Det kan aldrig finnas för få som kämpar för att ta tillbaka våra smaklökar och för att vi ska kunna äta riktig mat.

Till skillnad från vad alla fitnesstidningar och livsmedelsföretag påstår så behöver det heller inte betyda att man äter onyttigt.

Caprifool sa...

Masten förr kunde säsongsvis vara rätt undermålig näringsmässigt. För den som vill få en inblick i hur maten tedde sig från slutet av 1800-talet fram till ca: 1945, kan jag rekommendera boken På självhushållens tid. Skriven av Klara Bodin.

Men dom hade något som vi saknar idag. Okonstlad och närproducerad basmat. Tänk om vi kunde få tillbaka den, så att vi tillsammans med dagens valmöjlighet till färskvaror kunde kombinera det bästa av två världar?

Caprifool sa...

Maten! Jag menar ju föstås maten, inte masten som står där.