torsdag 9 oktober 2008

Linslasagne med spenat och getostsås

Vad gör man om man har en bit Skärvångens Randie som snart går ut, och man verkligen inte är sugen på en ostmacka? Jo, lasagne!

Lasagne är en tidskrävande rätt, men det är nästan alltid värt det. Jag bruka säga att den avgörande faktorn för att skapa en god lasagne är en god tomatsås. En omsorgsfullt tillagad och väl kryddad sådan som har fått koka länge. Allt annat är sekundärt. Normalt tar jag latvägen och använder Keso i min lasagne istället för ostsås/bechamelsås (den är ändå bara menlös), men till den här lasagnen ville jag att osten skulle få en mer framträdande roll.

För att sprida ut de arbetskrävande momenten gjorde jag ostsåsen dagen innan jag gjorde klart resten av lasagnen;

Ostsås (med bottenredning)
1½ msk olja
1 msk vetemjöl
Ca 150 g riven smakrik ost, som väl lagrad get- eller fårhårdost
Ca 6 dl mellanmjölk (rumsvarm)
Salt
Vitpeppar

Värm en kastrull på medelvärme och lägg i oljan. ½ minut senare kan du hälla i mjölet, lite i taget, medan du vispar med en visp. Det kommer formas klumpar, men det gör inget. Låt klumparna fräsa i ca ½ minut, och häll sedan på 2 dl mjölk. Vispa ivrigt tills klumparna har löst upp sig. Vispa sedan ner resten av mjölken.

Nu börjar den tråkiga biten. Sätt på lite musik, eller hämta en tidning. Och stå sedan och rör runt i såsen tills den börjar bubbla (dvs nästan har kokat upp). Då ska den också tjockna. Ta bort såsen från plattan, lägg i ost och smaksätt med lite salt och vitpeppar. Låt osten lösas upp, och smaka av.

Veganer, strikta vegetarianer eller mjölkallergiker gör med fördel en bechamelsås baserad på valfri växtmjölk. Andra kan ta en storpack Keso.

Nästa dag, när man är pigg och utvilad, går man vidare;

Tomatsås med linser och morot
2 medelstora gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 morötter
1½ dl röda linser
2 pkt/burkar krossade tomater a 400g (smaksatta med örter eller vitlök om man vill)
2 grönsaksbuljongtärningar (helst utan glutamat/smakförstärkare)
2 dl vatten
2 msk olja
1 dl av färsk basilika, timjan, oregano och/eller rosmarin
Svartpeppar
Vitpeppar

Hacka löken och vitlöken och riv morötterna. Stek dem tillsammans i oljan tills löken mjuknar. Häll på linser, tomater, vatten, buljong och kryddor. Sätt på lock och låt puttra i minst 30 minuter. Smaka av. Om tomatsåsen är god att äta som den är, är den också lämplig att ha i lasagne.

Till sist lägger tar vi fram
1pkt lasagneplattor (utan ägg för den som vill skona de små hönorna)
1 påse hel spenat (färsk eller tinad fryst)
Lite olja

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en relativt stor ugnssäker form och smörj den med lite olja. Grunda med ett tunt lager ostsås/bechamelsås/keso. Krama ur vattnet ur spenaten och läg ut ca 1/4 i små duttar i formen. Lägg på 1-2 lager lasagneplattor. Lägg på ett lager tomatsås med linser. Lite mer ostsås (men snåla lite), mer spenat, nya lasagneplattor, och mer tomatsås. När du känner att du bara har ostsås kvar för ett lager; lägg då på lasagneplattor, sedan tomatsås, sedan spenat och till sist toppar du med resterande ostsåsen.

In i ugnen i 30-40 min. Stäng av ugnen och låt den stå ytterligare 15 min för att gosa till sig.

Inga kommentarer: