söndag 26 oktober 2008

Brödfestival och bagerier

-Som en get- var idag och besökte Historiska Muséets brödfestival. Lika spännande som en chokladfestival, tycker vi. Så här på söndag eftermiddag hade några av utställarna dragit sig hemåt (slut på bröd, måntro?). Det fanns en avdelning med lokala bagerier (Gateau, Saltå, Kringelgården, Bageri Passion), och en avdelning med internationellt tema som även fungerade som turisminformation för varje land (Slovakien, Schweiz, Georgien, Estland m.fl.). Det hölls föredrag om surdegsbakning, bröd bakades på plats och det fanns diverse andra aktiviteter mer relatierade till muséets ordinarie verksamhet. Festivalen var välbesökt, och helt okej för ett första försök, men om det ska bli en återkommande företeelse så hade jag gärna sett fler lokala utställare. Två av dem som jag hade förväntat mig att se där var;

Bakery & Spice

Ett av mina favoritbageriet, öppet sedan strax under ett år tillbaka. Det ligger på Torsdatan när T-S:t Eriksplan men brödet bakas i Akalla. Ekologiska, långjästa surdegsbröd. Deras salta, saftiga vita vetedeg som används både till baguetter och bröd är helt fantastisk. Deras mörka rågbröd med aprikoser är också mycket gott, och deras kanelbullar är berömda (men jag har inte provat dem själv). Deras valnötsbröd och rågsurdegsbröd är inte riktigt i klass med vissa andra bageriers, men jag kan inte påstå att de har några dåliga bröd över huvud taget.

Lite bilder finns i en artikel från Icity.

Fabrique

Öppet sedan bara någon månad tillbaka vid Kungsholmstorg (Scheelegatan). Konceptet hos detta hål-i-väggen påminner mycket om Bakery & Spice; ekologiskt mjöl (från Saltå Kvarn), stenugn, surdeg, långa jästider och så få tillsatser som möjligt. De har ännu inte så många brödsorter, men Levain, ett ljusare rågbröd och ett valnötsbröd. Valnötsbrödet rekommenderas varmt.

Lite bilder finns i ett inlägg från bloggen Curious.

Riktigt bröd blir allt enklare att få tag på i Stockholm. Det är en värmande tanke.

Inga kommentarer: