lördag 6 september 2008

Getfärskost

-Som en get- kommer inte bara att handla om getgrejer. Men så här till en början blir det en del get. Och en del får. -Som en get- gillar getfärskost. För den smakar mer än t.ex. Philadelphia. Vår favorit har länge varit

Chavroux
Mild och krämig med en tydlig getsmak. Mmm... betyg 10/10. Så varför hade det då plötsligt blivit så svårt att hitta Chavroux i den vanliga handeln (NK Saluhall har den fortfarande)? Jo, fler företag verkar ha insett att det finns en marknad för annan färskost än kobaserad i Sverige, och det senaste året har vi sett flera nya konkurrenter:

Fontana

Har numera en liten fyrkantig förpackning med grekisk getfärskost. -Som en get- har testat den, och tyckte att den var alldeles för syrlig. Dessutom smakar den för lite get. Betyg 4/10. Inköpt på Åhléns City.

President

Har två olika sorters getfärskost; en lite fastare variant som är rullad och sedan skivad, och en krämigare i en förpackning likt Fontana och Chavroux. -Som en get- har testat den rullade varianten och fann den för mesig i smaken. Betyg 6/10. Inköpt på Åhléns City.

Mauri Capri di Capra

Med ett lamm på bild men getmjölk i innehållsförteckningen är det lätt att bli förvirrad av denna rulllade färskost. Oavsett om det är får- eller getmjölk så är den i alla fall mycket god. Snäppet syrligare och torrare än Chavroux, men med en god balans mellan getsmak, syra och sälta. Betyg 9/10. Inköpt hos Vi Västermalmsgallerian.

Ovikens Ost

Svenska småskaliga mejeriet Ovikens Ost har färskost av både får (kallad Gilda) och get (kallad Caprifresca). -Som en get- har inte testat Caprifresca än, men hoppas kunna göra så.

Andra svenska småskaliga mejerier

Det finns flera andra svenska gårdsmejerier som också tillverkar getfärskost. Om ni har testat någon så lämna gärna en kommentar!

Inga kommentarer: