fredag 12 september 2008

Ett bageri: Bulleboden

-Som en get- tycker sig skönja två sköna trender i dagens Stockholm. Dels att de specialiserade delikatessbutikerna börjar återvända. Det har ännu inte gått så långt att slaktarbutikerna har kommit tillbaka men vi tror att utvecklingen är på väg ditåt. I dagens samhälle handlar så mycket om att skapa sig en egen identitet, även när det gäller mat, att folk föredrar att ta den extra tiden det tar att gå till ostbutiken, bagaren och grönsaksståndet istället för att bara gå till närmaste ICA-affär.

Den andra trenden är att Hantverkargatan kämpar vidare för att göra skäl för namnet. På den lilla sträckan mellan Kungsholmstorg och Kungsholms Kyrka kan man finna tre relativt nya mathantverkare/delikatesser; Olsson och Barck (allmän delikatessbutik), Taylor & Jones (brittiska korvmakargurus) och Bulleboden, som vi ska berätta lite mer om.

Bulleboden är lätt att missa. -Som en get- misstog det faktiskt för att vara en del av den närliggande Sushi-restaurangen första gången vi skulle hitta dit. Det gäller att inte vara för sent ute på dagen när man går ner för källartrappan för då finns risken att brödet är slut. Kakor verkar det alltid finnas kvar.

Bakat på plats av Saltås biodynamiska och ekologiska mjöl och med en förkärlek för surdeg ger alla förutsättningar för ett gott bröd. -Som en get- har testat testat två bullar (frallor) och en baguette. Den rena dinkelbullen var mycket saftigt och mer en markerad syrlighet. 7/10. Dinkelbullen med solrosfrön och aprikos var också saftig men lite smakrikare och med en fin solrossmak. 8/10. Rågbaguetten var lite väl kompakt och kanske inte så likt en baguett över lag. Ett gott bröd, men inte anmärkningsvärt, och den är långt ifrån att slå baguetterna hos Bakery % Spice. 5/10.

Efter hand att vi smakar fler bröd från Bulleboden kommer vi att lägga till våra åsikter. Det är skönt att Kungsholmen har fått ett riktigt sjysst bageri.

Övriga länkar:

Taffel om Taylor & Jones
Olsson & Barck

1 kommentar:

Caprifool sa...

För 100 år sedan arbetade jag i Le Escargots delikatessbutik. Trevligt att höra att gatan håller stilen.

/C