söndag 7 september 2008

Fruktig märgpipa i lergryta

Så här års finns det mycket svamp. Gratis är gott, och -Som en get- begav sig ut i skogen. Det blev stora mängder röksvamp (som är en god blandsvamp så länge den har vitt och fast kött) och en mindre mängd smörsopp, Karl-Johan och sandsopp. Och eftersom vi gillar grytor så här på hösten blev det en fin gryta i bästa slow-food anda. Vi använder märgben i hopp om att slippa buljongtärning eller fond, då vi försöker minska på vårt intag av glutamat;

Fruktig märgpipa i lergryta

1 kg märgpipa med ben (eller högrev eller annat kokkött + några märgben, helst ekologiskt)
5 morötter
9 smålökar (gula eller annan färg spelar ingen stor roll)
5 dl blandsvamp
1 dl torkade tranbär
10 ringar torkat äpple
2 dl vatten
10 vitpepparkorn
5 svartpepparkorn
10 korianderkorn
10 kryddnejlikor
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 tsk torkad persilja
Salt
Smör eller rapsolja (helst ekologiskt)

Lägg lergrytan i blöt så att den täcks helt av vatten. Låt ligga i 20-30 min.

Ansa och skär svampen i större bitar. Skala löken och skär av toppen, men behåll roten. Stek svamp och lök i smör (ca 3 msk) tills svampen är mjuk och har fått färg och löken har fått lite fläckar runtom.

Ta upp lergrytan ur blötläggningsvattnet och låt den torka av någon minut. Lägg i svamp och lök. Tvätta morötterna, skiva dem och lägg i. Lägg i kryddor och torkad frukt.

Skär bort det mesta fettet från köttet, skilj det från benet och skär i ca 3 cm breda kuber. Lägg benen i grytan och tryck ner dem i bottnen. Lägg köttet ovanpå.

Salta ca 1½ tsk salt, häll på vattnet och lägg på locket till lergrytan. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in lergrytan ( i kall ugn) på nedersta hyllan. Låt stå i ca 2 timmar; rör om efter 1 timme. Sätt efter 2 timmar av ugnsvärmen och låt stå i ytterligare ca 1 timme. Tag ut och krydda mer om så behövs.

Räcker till minst 6 pers. Blir bäst om den får stå 1-2 dagar i kylen och gosa till sig. Servera till...

Hel, rostad havre

Ca 3 dl hel havre (t.ex. från Saltå Kvarn)
Ca 4.5 dl vatten
Salt

Sätt en bredbottnad kastrull på spisen och sätt plattan på medelvärme. När den är varm, lägg i havren och rosta den under omrörning tills den börjar bli lite gyllengul. Häll på vatten (inte salt!), sänk värmen till minimum och sätt på locket. Låt koka i 15-20 min eller tills havren är mjuk. Häll på mer vatten om det behövs. Salta lite grann och rör om. Lägg på locket, sätt av kastrullen från plattan och låt den stå och vila ca 10 min.

Inga kommentarer: