torsdag 19 mars 2009

En getost - Tomme de Poitou

Är -Som en get- en ostblogg iförklädnad? Ibland undrar jag det själv. Men svaret är nej; det blir en hel del ostar för att jag själv ska komma ihåg vilka jag tyckte om och inte, och vilka som är värda att köpa igen.

Tomme de Poitou är en fransk getfärskost med ett tunt, ungt vitmögelhölje, inhandlat på Söderhallarna. Det här är inte en ostrulle av chèvre-typ, utan den görs som en stor rundel. Den har heller inte det tjockflytande lagret precis innanför mögelhöljet som är så typiskt för chèvre-rullar.

Den har en getsmak som är tydlig utan att vara för påträngande, en välbalanserad syrlighet, en viss krämighet (som hindrar den från att bli för torr, såsom getfärskostar ofta blir), och en lätt vitmögelton. En av de bättre getostar med vitmögel som jag har ätit.

Fullt godkänd; betyg 8/10.

Inga kommentarer: