måndag 19 januari 2009

Linssoppa med rostad kokos och saffran

-Som en get- gjorde en mycket god soppa idag. Den är värd att göra igen, så därför hamnar receptet här. Med den exotiska kryddningen blir den tyvärr inte särskilt närproducerad, men eftersom den är vegansk så är den ändå ganska snäll mot planeten. Det är fascinerande, för den smakar varken distinkt av saffran, morot, rotselleri eller linser, utan det blir någon sort balanserad kombination av alltihop.

ca 1½ dl röda linser
1 msk riven kokos
2 krm hel spiskummin
3 krm hel koriander
10 bockhornsklöverfrön (kan uteslutas)
½ g saffran
1 tsk gult currypulver
1 pkt krämig kokosmjölk (ca 2 dl) + 10 dl vatten, eller 2 burkar kokosmjölk + 5 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver (t.ex. Renèe Voltaires) eller 1 buljongtärning
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
4 cm färsk ingefära
2 torkade chilifrukter
½ lime
2 morötter
1/8 rotselleri
2 msk rapsolja

Hacka löken. Skala och riv ingefäran och vitlöken fint. Skala och riv morötterna och rotsellerin grovt.

Fräs spiskummin, koriander, bockhornsklöver, chilifrukter, riven kokos och curry i oljan i någon minut. Tillsätt lök, vitlök, ingefära och saffran och fräs några minuter till. Tillsätt morötter och rotselleri och fräs ca 2 minuter till. Häll på vatten, kokosmjölk, buljong och linser. Låt koka upp, och koka på relativt svag värme tills linserna är mjuka (ca 25 minuter). Tillsätt lime-saften och mer kryddor om det behövs.

Ta bort chilifrukterna och häll över soppan i en mixer. Mixa den slät och servera med rött råris.

Inga kommentarer: