måndag 19 januari 2009

Den Swenska Getmjölken

Matbruket har flyttat från Reimersholme till betydligt mer lättillgängliga lokaler på Söder, inte så långt från Nytorget. Deras koncept är närproducerade livsmedel, med betoning på råvaror som rotfrukter, grönsaker och spannmål. -Som en get- har tidigare inhandlat mycket goda, ekologiska lagerblad på Reimersholme, och beslöt att göra ett återbesök i deras nya butik.

Lokalen är kanske inte världens mysigaste, men den fyller sin funktion. Personalen är engagerad och kunnig. Och gissa vad de har i frysen? Jo, svensk getmjölk från Dalsspira mejeri! -Som en get- hade aldrig tidigare smakat svensk getmjölk, och kände sig naturligtvis manad att köpa en flaska, tillsammans med några persiljerötter (mycket goda att rosta i ugnen).

Efter två dagar i kylen var denna icke-homogeniserade, lågpastöriserade mjölk tinad. -Som en gets- förväntningar låg något i linje med den högpastöriserade, long-shelf-life-getmjölken som vi köpte i Tjeckien i höstas. Den smakade ganska milt, med endast en liten ton av get. Lättdrucken.

Dalsspiras getmjölk (som har en naturlig fetthalt på ca 2.5 %) lämnar inga som helst tvivel på ursprungsdjuret hos mjölken. Den smakar mycket get. Om man inte gillar t.ex. smakrik chèvre, så bör man inte köpa den här getmjölken. -Som en get- ansåg att den gjorde sig bäst utblandad med ca 1/3 komjölk, vilket fick ner den mycket markerade getsmaken till en trivsam nivå. Vi fann också att den blev godare ju mer vi drack av den. Något av en vanesak, kan man tro.

Det är fantastiskt roligt att det börja komma alternativ till Arlas hårt standardiserade komjölk. Järna Mejeris komjölk är ett exempel, Skånemejeriers icke-homogeniserade Åsens Lantmjölk är ett annat. Vi har hört från flera håll att Dalsspira också håller på att ta fram en getyoghurt, som vi med spänning ser fram emot.

1 kommentar:

Caprifool sa...

Roligt med getmjölk på den svenska marknaden. men smakar den "get" så har det blivit något knas i hanteringen. Färsk getmjölk, smakar....mjölk och inget annat. Under säsongen dricker jag en liter om dagen och anpassar hushållet efter vad vi får ifrån våra flickor. Hälsosamt och gott!