söndag 3 maj 2009

En koost - Comté Réserve Spéciale Androuet

Hårdosten Comté är en ursprungsskyddad (AOC-skyddad) ost som görs av opastöriserad mjölk från korasen Montbeliard i den franska Jura-regionen. Comté Réserve är en långlagrad variant, och den här från ostbutiken Androuet är en 2-årig lagring.

Jag är vanligtvis inte ett stort fan av vare sig koost eller hårdost. Men den senaste tiden har jag försök bredda mina vyer lite. För mig är hårdost inte ett smörgåspålägg - jag gillar helt enkelt inte kombinationen mjukt bröd och hårdost - utan ett snacks att ätas i stavar; som den är eller med en god marmelad eller chutney.

Comté Réserve har en konsistens som är perfekt för mig. Torrare än klassisk svensk hårdost; mjukare än parmesan. Den är mycket smakrik men ändå inte "svår" på det sätt som en blåmögelost kan vara. En trevlig sälta och toner av lätt rostad mandel. Den har inte champinjon/svamp-toner och jag saknar dem inte alls. En lång och trevlig eftersmak. Över lag en av de bäst ko-hårdostar jag har ätit.

Betyg: 9/10.

Inga kommentarer: