torsdag 7 maj 2009

En god olivolja

Om du någon gång har ställt dig frågan "Hur mycket är det värt att betala för en god olivolja", och svaret blivit "Mycket", så vill -Som en get- tipsa om Novello di Macina; en italiensk jungfruolja från Primagoccia. Novello-oljan kallpressas från den allra första olivskörden och anses vara den bästa.

Jag har aldrig varit ett stort fan av oliver. Men när jag väl äter dem så vill jag att det ska smaka oliv; inte bara någon vag, allmän sälta. Novello di Macina smakar verkligen oliv. Den är mer "grön" och örtig än pepprig.

198 kr för en flaska på 5 dl hos Oil and Vinegar.

Tänk på att stekning kanske inte är det bästa sättet att ta tillvara sin dyra, kallpressad olivolja. Den tål bara ca 190 grader. Stek i rapsolja (även den kallpressade tål mer värme än olivolja) eller någon fulolja istället, och häll på lite olivolja efteråt för smakens skull. Svensk, ekologisk, kallpressad rapsolja är bra grejer. -Som en get- hittade 5 dl av just en sådan på IKEA i Barkaby, för överkomliga 39 kr.

Inga kommentarer: